29-08-06

De Camino

De Camino:  Legende en Tradities

Elk jaar gaan vele duizenden pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Zowel te voet, te paard als op de fiets wordt op weg gegaan. Dit zijn door de katholieke kerk erkende manieren van pelgrimage. Om te kwalificeren als pelgrim moet op zijn minst 100 km te voet of 200 km te paard of op de fiets worden afgelegd. Vele pelgrims lopen alleen de vereiste honderd kilometer. Zij beginnen meestal in Ponteferrada. Dit geeft hen dan recht op een Compostela. Dat op zijn beurt weer recht geeft op strafvermindering na de dood.

 

Anderen beginnen hun pelgrimsweg vanaf de franse Pyreneeën in St. Jean - Pied-de-Port of in de Spaanse Pyreneeën bij de Abdij van Roncevalles. Ze maken gebruik van het uitstekende net van refugio's en volgen de befaamde gele pijlen, die de route markeren. Als ze alles, de volle 800 kilometer, lopen, kan Santiago de Compostela in ongeveer 4 weken worden bereikt. Sommige pelgrims lopen alleen gedeeltes of slaan gedeeltes van de Camino over.

 

Onder de 'Camino', de pelgrimsweg, wordt vaak alleen de 'Camino Frances' verstaan. Dit is de oude historische route die vanaf de Spaans-Franse grens naar Santiago de Compostella loopt. Maar dit is het laatste gedeelte van een route, die op verschillende plaatsen in Europa begint. Van oudsher werden diverse landen door de pelgrimsweg met elkaar verbonden. Niet alleen ideeën over godsdienst, maar ook over cultuur en maatschappij werden langs deze route uitgewisseld.
Dit is de reden waarom deze route in 1987 door de Europese Gemeenschap werd uitgeroepen tot Eerste Europese Reisroute.
In de hoogtijdagen van de Camino werd Europa doorsneden met een uitgebreid netwerk van paden en wegen. Alsmaar westwaarts slingerden deze routes om tenslotte in Santiago samen te komen. Voor de harde kern begint de Camino, trouw aan deze traditie, bij de voordeur. Om daarna de weg naar Santiago te gaan over deze oude wegen.

 

Iedereen, die, de minimum afstand van het Spaanse gedeelte van de Camino aflegt en dit op een kaart, het pelgrimspaspoort of 'credential del peregrino', bewijst door deze kaart te voorzien van stempels of 'sello' bij kloosters, kerken en stadhuizen ('ayuntamientos'), is een officieel erkende pelgrim.

 

Verder heeft hij onderweg, op vertoon van de kaart, recht op verblijf in de refugio's. Op het eind van de pelgrimage kan hij in Santiago op vertoon van deze kaart een 'Compostela' kan af halen.

Deze Compostela geeft aan dat de pelgrimage naar Santiago de Compostela volbracht is en geeft recht op strafvermindering in het vagevuur.

 

In vroeger jaren was pelgrimage vaak gekoppeld aan boetedoening en tegelijkertijd de wegbereiding naar de hemel. Bij de boetedoening werd er onderweg dan gebeden voor het zielenheil van het slachtoffer en van de dader. De gemeenschap was zo voor een tijd verlost van een lastpak en misschien kwam deze ook wel niet weerom… Tegenwoordig zijn er toch wat andere motieven om op pelgrimstocht gaan.

 

In de christelijke wereld werden pelgrims vernoemd naar de drie belangrijkste plaatsen van pelgimage: Romeiri voor hen die naar Rome gingen en Palmeiri voor degenen die naar Jeruzalem gingen. Degenen die naar de Tombe van Heilige Jacob in Compostela gingen werden Peregrinos genoemd. Letterlijk: 'zij die door het veld gaan'.


Sint Jacobus, Jacobus de Meerdere of Santiago is de nationale heilige van Spanje.Hij geldt als een van de belangrijkste apostelen. Maar ondanks zijn belangrijke status is er in de Bijbel weinig over hem te vinden. Buiten Spanje is hij voornamelijk bekend vanwege de pelgrimage. Zijn symbolen zijn de Sint Jacobsschelp en het zwaardkruis.
Er zijn aanwijzingen, dat de traditie van de pelgrimage naar de plek, waar Santiago begraven zou zijn, veel ouder is dan de christelijke geschiedenis. Vooral de plaats Fisterre, Finisterre of het eind van de wereld, duikt op als de magische plek waar de wereld ophoudt en de onderwereld begint. Het ligt aan de kust, die ook wel de kust van de dood genoemd wordt. Nu vanwege de grote kans op schipbreuk, toen om een andere reden.
Het is veilig om te beweren, dat Santiago in oorsprong niet christelijk was. De meeste christelijke tradities zijn ouder dan het christendom. In voor-christelijke tijden was het altijd al traditie om op bepaalde tijden in het jaar de stamgod rond te dragen. Meestal gebeurde dit in jaargetijden die belangrijk waren voor de oogst of de vruchtbaarheid. Deze gewoonte vindt zijn navolging nog steeds in de vele christelijke processies in het voor- en najaar.

 

Het meest in het oog springende symbool van de pelgrimage naar Santiago de Compostela is de Sint Jacobsschelp. Het wordt gebruikt als voornaamste ornament op alle gebouwen langs de Camino. Om dit symbool over te nemen moest Santiago, volgens de legende, iemand terug doen komen van de dood. Iets wat Santiago in de geest van zijn heidense alter-ego wel diverse malen doet. Dit keer redde hij een ruiter die verdronken was in zee. Toen deze terugkwam uit de zee was hij overdekt met schelpen. Via deze constructie werd de schelp toch het symbool van pelgrimage naar Galicië.

 

Uit al deze niet-christelijke symbolen en mythen is Santiago en de pelgrimage ontstaan. Hij is nog steeds de heilige beschermer die te paard zijn gelovigen beschermt. De pelgrimage is nog steeds een reis naar persoonlijke inzicht. De reis die nog steeds een metafoor is voor het leven. Santiago is nog steeds de gids, die op het eind van de reis op de pelgrim wacht.


Een jaar is een Heilig Jaar, wanneer de naamdag van de apostel St. Jacob op een zondag valt. Dit gebeurt elke 6-5-6 en 11 jaar. In het tweede millennium was 1999 het laatste jaar. In het derde millennium was 2004 het eerste jaar waarin de naamdag op een zondag viel.

 

In een Heilig Jaar kunnen alle pelgrims, die door de deur van de kathedraal gaan, rekenen op een volle aflaat. Hiermee worden alle zonden vergeven. Opmerkelijk is dat het Heilig Jaar van Jacobus door Calixtus is ingesteld. Het is dus ouder dan dat van het heilig Jaar van Rome. Verder wordt dit Heilige Jaar bevestigd in de pauselijke bul 'Regis Aeterni' uit 1179 van Paus Alexander III.

 

Hoogtepunt van de pelgrimstocht is natuurlijk de aankomst in Santiago de Compostela. Iedere pelgrim gaat op bezoek bij het graf van St. Jacob, maar waar men het meest naar uitziet is de Heilige Mis in de kathedraal van Santiago. Deze kathedraal heeft een zeer groot wierookvat. Het hangt aan stevige touwen en doordat er drie mensen aan de touwen gaan trekken, komt het in beweging. Er komen dan wolken wierook van af, die de aanwezigen in de ruimte helemaal bedwelmen.

Waarom zo'n groot vat?

Vroeger waren de pelgrims maanden lang onderweg. Er was weinig wasgelegenheid en men was vroeger ook niet gewoon zich te wassen.
Als men dan eindelijk in de kathedraal aankwam, stonk men een uur in de wind. Je kunt je wel voorstellen hoe erg de stank was als er een heleboel pelgrims bij elkaar zaten in de kerk. De bisschop besloot er iets aan te doen en hij kwam op het idee een heel groot wierookvat te laten maken, dat boven de kerkgangers kon zwaaien. Op die manier werd de lichaamsstank verdreven door de indringende wierookgeur.

20:06 Gepost door swido in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.